Mi a REM alvás és miért fontos a pihenéshez?

Mi a REM alvás és miért fontos a pihenéshez?

Amikor alszunk, szervezetünkben számos fontos folyamat megy végbe, melyeket jó, ha ismerünk. Ezek a folyamatok a testünk egyes pihenési fázisaihoz kapcsolódó REM és a non-REM alvásciklusok között történnek. Íme, mit kell tudnod ezekről, hogy a megfelelő pihenés szervezeted egészségére kifejtett hatásait jobban megértsd.

Mit jelent a REM és non-REM alvás?

Elalváskor testünk a non-REM alvásba jut, melyet egy rövid REM alvás követ, mely után a teljes pihenési ciklus megismétlődik.

A két fázis közti különbséget a szemek különböző irányban történő mozgása képezi, mely csak a REM alvásra jellemző. Ráadásul, általában ugyanebben a fázisban jelennek meg az alvás közbeni álmok.

A REM alvás általában elalvás után 90 perccel következik be. Ezen ciklus első fázisa körülbelül 10 percig tart, ezt követően minden újabb REM alvás hosszabbodik, az utolsó pedig 60 percig is eltarthat.

Ebben az alvásciklusban a pulzus és a légzés felgyorsul. Ezért az agy a REM alvásban sokkal aktívabb, mint az intenzív álmoknak kedvező keretet nyújtó non-REM alvásban, melyekre könnyen emlékszünk ébredéskor.

A szakemberek felfedezték, hogy a csecsemők alvásidejük legtöbb 50%-át a REM alvásban képesek tölteni, míg a felnőttek mindenpihenési ciklusban csak 20% REM alvásban részesülnek.

A non-REM alvásciklusban három különböző, körülbelül 5-15 perces szakasz különböztethető meg:

  • Az első fázisban a szemeid csukva vannak, azonban nem vagy képes felébredni a legkisebb zajra. Ez a fázis általában 5-10 percig tart.
  • A második fázisban a szívritmusod gyengül, a testhőmérsékleted pedig csökken. Ebben a fázisban a tested felkészül a mély alvásra, melyből nem ébredsz fel könnyen.
  • A harmadik fázisra, a nem REM fázisra a mély alvás jellemző, melyből nehezebb felébredni, főként a testre nyugtalanító, külső tényező hatásakor. A szakemberek azt állítják, hogy a mély nem REM alvásban a szervezet regenerálja a szöveteket, építi a csontokat és az izmokat, valamint megerősíti az immunrendszert.

A REM alvás új tulajdonságai

Alvás közben az emberi agy öt különböző fázison megy át, melyek közül az egyik fázist az, amikor a szem gyorsan mozog, és a REM alvás megnevezés alatt ismert. Erről az alvásciklusról azt tartják, hogy lényeges szerepet játszik a tanulási és memorizálási folyamatokban, valamint a felnőttek és a csecsemők lelkiállapotában.

Íme, a REM alvás egyéb új tulajdonságai, melyeket jó, ha ismer:

  • A REM alvásban az agyunk szinte olyan aktív, mint az ébrenléti állapotban. 
  • Ebben az alvásciklusban a légzés gyorsabbá és szabálytalanabbá válhat.
  • A REM alvást az emlékek megőrzéséhez hozzájáruló fontos tényezőnek tartják.
  • A kutatások szerint az alvás előtt elfogyasztott nagy mennyiségű alkohol minőségileg és mennyiségileg csökkenti a szervezet számára fontos REM alvásciklusokat.
  • A REM alvás közben a test vázizmai lebénulnak, ezért nem tudunk mozogni álmodás közben.
  • A vérnyomás és a szívverések gyakorisága jelentősen megnő a REM-alvás alatt.
  • A nap folyamán átélt élmények mentális feldolgozása a REM alvásciklusokban történik, amikor a tanult információk rögzítése is történik a hosszú távú memóriában való elraktározás érdekében.

Tehát a REM alvásciklusok lényegesek a hosszú távú tanulási folyamathoz és a naponta átélt tapasztalatok feldolgozásához. Viszont a mély nem REM alvásciklusok biztosítják testünk számára a legmagasabb szintű pihenést.

A REM és a non-REM alvás előnyeiben való részesülés érdekében az alvás minőségét befolyásoló külső tényezőktől mentes, egészséges életvitel ajánlott. Továbbá fontos a kedvező környezet biztosítása a pihenéshez az alvás kiegészítőkkel, valamint a legjobb minőségű párnákkal és matracokkal.

A Somnart lehetőséget kínál az egészséges pihenéshez, gyere, és fedezd fel nálunk a kényelmed érdekében kitalált matracok, topperek, párnák és ágyneműk széles választékát!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A somnart.hu cookie-kat használ, hogy személyre szabja és javítsa a webhelyen szerzett tapasztalatait. Mielőtt tovább böngésznénk a webhelyünkön, hagyjuk, hogy elolvassuk és megértsük a felhasználási feltételeinket és szabályzatunkat