A legjobb ágymatracok az igényeknek megfelelően

Az alvás nagyon fontos a szervezet számára, mert ez az az időszak, amikor felépül egy megerőltető nap után. A matrac, amin minden éjjel alszol, sokkal fontosabb, mint gondolnád, kulcsszerepet játszik mind az alvás minőségében, mind a gerinc és az általa okozott hátfájás tartásában. Akár új matracot vásárol, akár lecseréli a régit, a kényelmét helyezze előtérbe. Vannak, akik a keményebb matracot részesítik előnyben, míg mások a puhább matracot tartják kényelmesebbnek. Fontos, hogy a legjobb matracok közül válassza ki az igényeinek megfelelő matracot.

A matrac kiválasztása attól függően, hogy milyen pozícióban alszik

A legjobb matrac kiválasztásakor figyelembe veendő számos tényező közül az alvás pozíciója az egyik legfontosabb. Bár a legtöbben hajlamosak több pozíciót felvenni alvás közben, vannak, akik előnyben részesítik a pozíciókat: háton, hason, oldalt…

 • Ha az oldaladon alszol, akkor egy kiegyensúlyozott matracra van szükséged, amely maximális tartást nyújt, mivel a kemény matrac nem penészedik a testhelyzetedhez. Figyelembe véve, hogy az oldalt alvók éjszaka nagyobb nyomást gyakorolnak az ízületeikre, a legjobb matracok a memóriahabos matracok lesznek. 
 • Ha hajlamos hason aludni, válasszon közepes keménységű matracot, amely alkalmazkodik testalkatához és súlyeloszlásához. A legjobb matrac az Ön számára egy memóriamatrac, amely puha és kemény anyagokat kombinál a kényelem érdekében. Azonban egy kemény hibrid vagy rugózott matrac is megfelelő az Ön számára, mivel ez megadja a szükséges támasztékot. 
 • Ha hanyatt alszik, könnyebb a választás, mert bármilyen típusú matrac megfelel Önnek. Ebben a helyzetben a test súlya az ágy teljes felületén eloszlik, a matrac keménysége átlagos lehet. A legjobb matracok azonban  a hibrid matracok, amelyek a kényelmes habréteget a rugós alapréteggel kombinálják. 

A matrac kiválasztása keménység és anyag szerint

A matrac keménységét minden ember igényeihez kell igazítani. A túl kemény matrac nyomást gyakorol a támaszpontokra (fej, váll, csípő, sarok), és a gerinc hiperívét okozhatja, míg a túl puha matrac egyáltalán nem támogatja a testet, így a gerinc nem lesz megtámasztva a megfelelő helyzetben. Orvosi szempontból tehát azok a matracok a legjobbak  , amelyek se nem túl kemények, se nem túl puhaak, de bármely ponton állandó nyomást fejtenek ki, és nem deformálódnak idővel. 

 • A rugós matracok jól elnyelik az ütéseket és nagy szilárdságúak. A rugók száma (lehetőleg több), a rugók átmérője és vastagsága befolyásolja a tartási szintet és a keménységet. Minél vastagabbak a rugók, annál keményebb lesz a matrac, és minél keskenyebbek a rugók, annál puhább lesz a matrac. 
 • A habszivacs matracok úgy készültek, hogy kövessék a test alakját, és felszívják a test mozgásait a matracon, így optimális pozíciót biztosítanak alvás közben. Ezeken a matracokon természetesen mozoghat alvás közben. A poliuretán hab alapúak biztosítják a sokoldalúságot és az ortopédiai támasztékot, amelyre szüksége van a megfelelő pihenéshez.
 • A latex matracok tartósak, kiváló kényelmet nyújtanak, és a nyomáspontok csökkentésével és a vérkeringés javításával lehetővé teszik a gerinc ellazulását. Az éjszakai mozgások csökkentésével nő a mélypihenő órák száma.
 • A hibrid ortopéd matracok a megfelelő modellek azok számára, akik különféle hátbetegségben szenvednek. Általában keményebbek, mint a normál matracok, összetételükben rugókat és poliuretán habot egyaránt találunk. Kifejezetten a test, különösen a gerinc hatékony támogatására készültek, enyhítve a nyomáspontokat a test legfontosabb területein. Ezekkel megkapja a rugós matracok tartósságát, a habmatracok kontúr- és nyomáspont-leengedését.

A matrac kiválasztása a súlya alapján

Az ágymatrac kiválasztásakor figyelembe kell venni az ágyban aludni fogók számát, a használók súlyát, a matrac méretét és az ágy konkrét keretét. 

Ha olyan matracot szeretne vásárolni, amely képes elbírni a testsúlyát, jó ár-érték aránnyal jellemezhető, akkor a rugóval felszerelt matrac a megfelelő választás. A rugós matracok a legjobb matracok  a néhány felesleggel küzdőknek és az elhízottaknak is, mert keményebbek és nehezebben deformálódnak, mint a hab matracok. Azok, amelyek rugókat tartalmaznak az egyes zsebekben, fokozott tartást biztosítanak, és csökkentik a legkisebb külső ingerre felébredő emberek érzékenységét. 

A matrac kiválasztása egészségügyi problémák alapján

Az ortopéd orvosok azt mondják, hogy a legjobb matracoknak  semleges helyzetben kell megtámasztania a testet, így lehetővé teszi a gerinc görbületét, ugyanakkor a fej, a váll, a csípő és a sarok egy vonalba kerül. 

 • Csontfájdalmak – A rugós matracok megnövekedett keménységét a hát- és nyakfájdalmak preferálják, még az orvosok is ajánlják, mivel nagymértékben csökkenti az éjszakai fájdalmat. A csípőfájdalmakban szenvedők enyhíthetik a fájdalmat, ha az oldalukon alszanak, és párnát tesznek a térdük közé. Ebben az esetben a legjobb matracoknak egyszerre kell háttámasztást és kényelmet kell nyújtaniuk. A nagyon kemény matrac fájdalmat okozhat a nyomási pontokban. A közepesen kemény matrac lehetővé teszi a vállak és a csípő enyhén süllyedését, és a test jobban tolerálja. 
 • Ízületi problémák – Az osteoarthritisben szenvedők hajlamosak az oldalukon aludni, térdük felfelé tartva magzati helyzetben. Ebben a helyzetben, ha a lábad magasabban alszik, mint a tested többi része, enyhítheti a fájdalmat és enyhítheti a nyomást. Ezenkívül ajánlott egy támasztékkal ellátott matrac, amely magasabb szinten támasztja meg a lábakat.
 • Izomproblémák – A habszivacs matracokat elsősorban azoknak ajánlják az orvosok, akik krónikus fáradtságtól vagy elviselhetetlen izomfájdalmaktól szenvednek, mert az anyagok, amelyekből készültek, beborítják testüket, felmelegítik azt. 
 • Az allergia problémája – Ha allergiában szenved (főleg a portól, poratkától, penésztől vagy bizonyos baktériumoktól), akkor ügyeljen arra, hogy ne legyen probléma, és a legjobb matracok a hipoallergén matracok . A latex 100%-ban hatékonyan taszítja a normál matracban megtelepedő baktériumokat és a felületén meg nem települő port. Ha nem engedheti meg magának egy ilyen ágymatracot, naponta porszívózhatja a matracot, vagy használhat hipoallergén ágytakarót.
 • Alvás közbeni izzadás – Amellett, hogy a latex egy természetes, antiallergén anyag, lehetővé teszi a matrac lélegzését, ami nagyon jó levegőkeringést tesz lehetővé a matracon belül. Ugyanígy az ortopéd matracok elősegítik a levegő keringését és megszüntetik a páratartalmat.

Nincs az a matrac, amely minden vásárló igényét kielégítené, legyen szó minőségről, tulajdonságokról vagy akár árról. Fontos, hogy a megfelelő matrac kiválasztása előtt pontosan azonosítsa igényeit. A pihentető alváshoz és az egészséged érdekében érdemes kezdettől fogva kiválasztani a használó testalkatához és súlyához a lehető legjobban illeszkedő matracokat , vagyis anatómiai és ortopéd matracot kell választani. . Könnyen választhat a Somnart közül , amely gondoskodik az Ön alvásáról, és számos modellt kínál, amelyek minőségi, környezeti, munkahelyi egészség- és biztonságtechnikai körülmények között készülnek, a legmagasabb európai szabványok szerint. Az Oeko-Tex® címke a végfelhasználók számára a veszélyes anyagok hiányára vonatkozó tanúsítványt jelzi. 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük