A matrac tisztítása – minden, amit tudnia kell róla:

Somnart matrack

 

A pihentető és egészséges alváshoz fontos a matrac megtisztítása, melyet gyakran hagyunk figyelmen kívül. Az atkák, a por, a baktériumok, a test elhalt szövetei, a bolyhok, az ételmaradékok, a kellemetlen szag vagy a foltok a matrac figyelmes tisztításával elháríthatók.

Az igazán kényelmes alváshoz nem elég az ágynemű rendszeres cserélése. Azonban, mivel befektetett a matracába, mely megszabadítja a hát- és nyakfájdalmaktól és pihentető alvást biztosít az Ön számára, bizonyára meg szeretné hosszabbítani annak élettartamát Ezért rendszeresen tisztítania kell, főképp, ha allergiában szenved, kisállatot tart, vagy filmnézés közben az ágyban étkezik

A matrac kitisztításának idejére utaló jelek

  • Az utóbbi hat hónapban nem tisztította ki a matracot.
  • Allergiás túlérzékenységben szenved, ha az ágyban van (lefekvéskor vagy ébredéskor)? A por felhalmozódása allergiás túlérzékenységet vagy légzési zavarokat okozhat.
  • A matracon látható étel vagy ital, penész vagy vizelet foltok találhatók (ha olyan kutyája van, mely szeret az ágyában tartózkodni.
  • A matracnak kellemetlen szaga van, melyet a penész, az izzadság, illetve a test elhalt szövetei okozzák.

Hogy tisztítsa meg a matracot?

Annak ellenére, hogy a matrac egy nagy súlyú tárgy, ezért a tisztítási folyamata nehéznek tűnhet, nincs mitől félnie. Alább ismertetjük a követendő lépéseket:

  • Távolítsa el az ágyról az ágyneműt, a lepedőt, a párnahuzatot, a paplanhuzatot, a matracvédő rugalmas matracot vagy fedőmatrac (topper) abban az esetben, ha az ágy rendelkezik azzal. Az ágyneműt a ruháskosárba vagy a mosógépbe helyezheti, a párnákat, a dunyhát/takarót pedig a szoba olyan helyére teheti, ahol nem zavarja a tisztítási folyamat során.
    • Az ágyneműt 60 fokon szükséges előmosni ahhoz, hogy a baktériumok és az atkák elpusztuljanak.
    • Választása essen a 100% pamutból készült ágyneműk használatára, mivel hipoallergén anyag, mely lehetővé teszi a bőr lélegzését. Mi több, kibírja a mosási ciklusok vagy a vasaló magas hőmérsékletét.
    • Hetente egyszer, illetve legfeljebb kéthetente váltson ágyneműt Ne halogassa hosszú ideig, ha beteg vagy álmában izzadni szokott. A párnahuzatokat heti két alkalommal cserélje ki.
  • Porszívózza ki a matracot. Ez a művelet eltávolítja a matracból az atkákat, a port, a bőrdarabkákat, a hajat vagy egyéb maradékokat. A matrac felső részéhez használja a porszívó széles csőcsatlakozását, a szűk helyek, oldalsó részek és sarkok tisztításához pedig a hosszú csőcsatlakozást. Nyomja meg határozottan.
  • Távolítsa el a foltokat textilanyag tisztítószerekkel. Fontos tudnod, hogy a matrac tisztításakor minél kevesebb vizet használj. A matracot nem nedvességnek ellenállónak gyártották, ezért kerülje a különböző típusú folyadék közvetlenül a matracra töltését;
    • Egy edénybe mérje ki a textilanyag/szőnyeg tisztítószert, az árucímke előírásainak megfelelően. Egy tiszta szivacsot vagy rongyot mártson az oldatba, majd csavarja ki jól, és tisztítsa meg a matrac foltos részét. A szivacsot (vagy rongyot) öblítse ki tiszta vízben, csavarja ki nagyon jól (hogy elkerülje a matrac átnedvesedését), és távolítsa el a tisztítószert a foltos részről.
    • A matrac tisztításához ne használjon fehérítőt, és ne szárítsa hajszárítóval vagy a fűtőtest mellett, mivel ezzel a matrac megrongálását kockáztatja meg.
    • Fontos a foltok azonnali kitisztítása, hogy ne legyen ideje a matracba hatolnia a foltnak.
  • A szagtalanítás érdekében szórjon szódabikarbonátot a matrac felületére. Ha nem rendelkezik udvarral, ahová ki tudja vinni a matracot a friss levegőre, a szagot könnyen felfrissítheti szódabikarbonáttal. Tehát, a foltok eltávolítása után elvégezheti a matrac szagtalanítását. Szórjon egy réteg szódabikarbonátot a matrac egész felületére, és hagyja így néhány órát, akár egy éjszakát is, halehetősége van erre. A bikarbonát egyenletes szétszórásához vegyen igénybe egy szitát. A szódabikarbonát felszívja a matrac bármely nedvességet vagy szagot Végezetül pedig porszívózza ki a matracot.
    • Ahhoz, hogy a matracnak illatot kölcsönözzön, a matracra szórás előtt a szódabikarbonáthoz keverjen öt cseppet az Ön által kedvelt esszenciaolajból, például a levendulaolaj hozzásegíti a pihentető alváshoz.
    • Amíg a szódabikarbonát a matracon áll, a fény és a napsugarak behatolása érdekében nyissa ki a szoba ablakait, mely segít a penész eltüntetésében, illetve a baktériumok elpusztításában.

Megjegyzés: Legyen tekintettel arra, hogy a matrac mindkét oldalát meg kell tisztítania, tehát a műveleteket a matrac másik oldalán is végezze el.

Hogy óvja meg a matracot?

Amennyiben az a szándéka, hogy a legmegfelelőbb feltételeket biztosítja a matrac számára, akkor vegye figyelembe az alábbi tanácsokat:

  • Használjon egy védőhuzatot a matrachoz – Ez megvédi a matracot a baktériumoktól, az atkáktól vagy a véletlenszerűen megjelenő foltoktól. Mi több, könnyen mosható a mosógépben. Tartsa be az árucímkén feltüntetett utasításokat.
  • Porszívózza ki a matracot minden alkalommal, amikor ágyneműt cserél – Váljon szokásává a matrac mindkét oldalának a kiporszívózása az ágynemű kicserélésekor. Így eltüntetheti a matracban felgyűlt port, bőrdarabkákat vagy atkákat. A porszívózási művelet körülbelül 15 percet vesz igénybe, az Ön nyeresége pedig pihentető és egészséges alvás.
  • Negyedévente egyszer fordítsa át a matracot – Ily módon megbizonyosodik arról, hogy egyenletesen használódik el a matrac. Az Ön és az élettársa testsúlya eltérő, és különböző alváshelyzeteket kedvelnek. A matrac 3 havonta egyszeri megfordításával a matrac fejrésze a lábakhoz kerül, és fordítva, kiküszöbölve ezáltal bemélyedés keletkezését a matracon. Hat havonta egyszer ajánlott a matrac egyik feléről a másikra történő átfordítása, abban az esetben, ha a matrac kétoldalú.
  • Kerülje az ágyban történő étkezést – Bármennyi figyelmet szentel az étkezésnek, nagyon nagy az esélye annak, hogy apró ételmaradékok szóródnak szét az ágyban. Ezek az apró részecskék, valamint a matrac szövetébe hatoló folyadékok idővel kellemetlen szagokat, penészt és baktériumokat idéznek elő.
  • Szellőztesse ki a szobát és a matracot-  Tárja szélesre az ablakokat, és hagyja beáramlani a levegőt és a napsugarakat. Távolítson el minden ágyneműt az ágyból.

Milyen házi szerekkel tisztítsa meg a matracot?

Említettük, hogy a foltok eltávolításához textilanyag tisztítószerek használata ajánlott. Mindezek ellenére használhatja a lakásban keze ügyében lévő termékeket is.

  • szódabikarbonát – amint említettük, tökéletes a kellemetlen szagok eltüntetésére a matracból, ugyanakkor a szódabikarbonát elpusztítja a mikroorganizmusokat s felszívja a szennyeződést;
  • fehérbor – ugyancsak a matrac kellemetlen szagának, valamint az atkák és baktériumok eltávolításában segít a meleg vízben feloldott fehérecet, melyet vékonyan kell rászórni, mert, amint már említettük a matrac nem viselkedik jól a nedves környezetben;
  • oxigénes víz – használhatja a makacs és régi foltok eltávolítására a matracból, készítsen oldatot az oxigénes vizet összevegyítve három kanál szódabikarbonáttal, végül adjon hozzá egy csepp folyékony mosogatószert, egy szórófejjel ellátott edény segítségével permetezze a foltra;
  • citromlé – a matracon lévő zavaró foltok eltávolításához még használhatja a citromlé, a víz és a szódabikarbonát keverékét, melyet permetezzen a foltra;
  • – felszívja a nedvességet, ezért használható a friss vizelet foltok eltávolítására (fontos, hogy azonnal cselekedjen, ha kisállata megszegte a szabályokat);
  • ammónia – ugyancsak a matracból eltávolítandó makacs foltok eltávolítására használhat vízben oldott ammóniát;

A tiszta alvófelület jó hatást gyakorol a pihenésére. Néhány matrac karbantartási szokás, mint a porszívózás, a negyedévente egyszeri átfordítás, az étkezés elkerülése és nem csak ezek a tevékenységek, jelentősen hozzájárulnak a kényelmes és egészséges alvási környezet megteremtéséhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük