Melyek a legegészségesebb alvási testhelyzetek?

Melyek a legegészségesebb alvási testhelyzetek

Az egészséges életmód elsajátítása olyan szempont, mely egyre többet foglalkoztat minket. Tudtad, hogy alvási pozíciód nagy hatással van alvásod minőségére, és általános egészségedre?

Az alvás közbeni nem megfelelő testhelyzet hát és nyakfájást okozhat, csökkentheti a megfelelő alvás által nyújtott előnyöket, hozzájárulhat az egészséget veszélyeztető hibás keringéshez, illetve a fejfájások, az alvás közbeni légzéskimaradások vagy egyéb betegségek megjelenéséhez.

Ezért fontos ismerned a legegészségesebb alvási testhelyzeteket, hogy a szervezeted számára a szükséges pihenés előnyeiben részesülj.

Háton alvó testhelyzet – Előnyök és hátrányok

Annak ellenére, hogy a háton alvó testhelyzet nem a legnépszerűbb (a kutatások szerint a személyeknek csak 8%-aalkalmazza ezt a testhelyzetet) ezt tartják a legteljesebb előnyöket nyújtó testhelyzetnek.

Íme, miért:

  • Amikor háton alszol a fej, a gerincoszlop és a nyak semleges pozícióban részesül, mely megfelelő pihenést tesz lehetővé. Ebben az esetben a testnek ezekre a területeire nem fejtődik ki további nyomás, így megszűnik a nem megfelelő pozíciókban való alvásra jellemző fájásokkal való szembesülés kockázata.
  • A háton alvás kedvező hatással van a szervezet savas refluxának megszüntetésére is. Ennek érdekében ajánlott a fejet megemelő és optimális módon tartó párna választása, hogy a test többi része,főként a hasi terület is helyesen legyen elhelyezve.

Tehát a háton alvás a szakemberek által a legajánlottabb, nem a legjavallottabb az alvás közbeni légzéskimaradással küzdő személyek esetében. Ez annak köszönhető, hogy ez a testhelyzet ezeknél a személyeknél elzáródást okozhat a légutakban, és fokozhatja a pihenési idő alatti horkolást. A továbbiakban fedezd fel, hogy melyek a szakemberek javaslatai az ezzel a problémával küzdő személyek esetében.

Oldalt alvó testhelyzet –Mit kell tudnod erről?

Az oldalt alvó testhelyzet a törzset és a lábakat viszonylag egyenesen tartja alvás közben. Ennek a testhelyzetnek a fő előnye az, hogy hozzájárul a savas reflux csökkentéséhez, ezért azon személyek számára tartják tökéletesnek, akik ezekkel a tünetekkel küzdenek.

Ráadásul oldalt fekvéskor a gerincoszlop megfeszül, így megszűnnek a más testhelyzetben alvó személyeknél fellépő hát és nyak fájdalmak. Ezért ez a testhelyzet azon személyek számára is ajánlott, akik az alvás közbeni légzéskimaradásra jellemző tünetekkel küzdenek.

Hason alvó testhelyzet – Fontos a pihenésed szempontjából

A hason fekvő testhelyzetet az alvás közben horkoló személyek számára tartják a legtökéletesebbnek. Ennek ellenére ezt a testhelyzetet nem ajánlják különösen a szakemberek. A kutatásoknak megfelelően a felnőtteknek csak 7%-a alszik ebben a testhelyzetben.

A legfőbb hátránya az, hogy nem teszi könnyen lehetővé a gerincoszlop semleges pozícióban tartását alvás közben. Viszont ez a testhelyzet további nyomást gyakorol az izmokra és az ízületekre, mely hosszabb ideig fenntartva zsibbadás, bizsergés, fájdalom és idegfeszültség megjelenéséhez vezethet.

Amennyiben nem sikerül teljesen lemondanod erről az alvó pozícióról, a szakemberek ennek a testhelyzetnek a más testhelyzetekkel való rövid idejű váltogatását ajánlják, valamint a felső légutak szabadon tartása érdekében az arc lefelé tartását. Alvás közben még hason fekve is jobban fogsz tudni lélegezni, ha a fejedet nem fordítod oldalra, homlokodat pedig a párnára támasztod.

Szóval a háton alvó testhelyzet a legnépszerűbb és a legajánlottabb az alvás közbeni légzéskimaradással járó tünetekkel nem küzdő személyek számára. Ez utóbbiak számára előnyösebb az oldalt fekvés. A hason fekvés kevésbé javallott, inkább a többi testhelyzettel való váltogatása ajánlatos, a fej egyik oldalra fordításának elkerülésével a légzés megkönnyítése érdekében.

A megfelelő matrac és párna segíthet abban, hogy minél pihentetőbben aludj és gerincoszlopodat a megfelelő pozícióban tartsd. A Memory Foam technológiát speciálisan azért fejlesztették ki, hogy segítséget nyújtson az izmaid teljes ellazításában, és hogy egy új napra készen, frissen ébredj.

A Somnart társaság a termékek széles választékát ajánlja az egészséges alváshoz – látogass el weboldalunkra, és nézd meg, hogy mi illik az alvási stílusodhoz!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A somnart.hu cookie-kat használ, hogy személyre szabja és javítsa a webhelyen szerzett tapasztalatait. Mielőtt tovább böngésznénk a webhelyünkön, hagyjuk, hogy elolvassuk és megértsük a felhasználási feltételeinket és szabályzatunkat