Rugós vagy habos matrac?

Az ágymatrac alighanem a legfontosabb akkor, amikor az egészséges pihenésről esik szó. Egy igazán eredményes nap mögött néhány minőségi matracon eltöltött óra van, mely egyenesen tartja gerincet és hozzásegít a mély alváshoz. A kényelmes alvás hiányában a szervezet kimerültté válik, és másnap nem lesz alkalmas semmire.

Visszatérve a matracokra, feltehetően felteszed a kérdést, hogy a két rendelkezésére álló nagy lehetőség közül melyik a jobb – egy rugós vagy egy habos matrac? Hogy jobban megértsd a kettő közti különbséget, és melyiket lenne megfelelőbb megvásárolnod az ágyadhoz, alább minden szükséges információt megadunk.

A rugós matracok tulajdonságai

Bár, amikor a rugókról hallasz, egyből azokra a régi ágyakra vagy kanapékra gondolsz, melyek bármely mozdulatra mindenfelől nyikorogtak, azonban a technológiai fejlődés a matracok területén is bekövetkezett. A jelenleg megvásárolható rugós matracok előrehaladott gyártási módszerrel, kényelmes felső rétegekkel ellátott és a gerinc számára kiválóan előnyös több típus rugóból készültek.

A rugós matracok előnyei a következők:

Bár, amikor a rugókról hallasz, egyből azokra a régi ágyakra vagy kanapékra gondolsz, melyek bármely mozdulatra mindenfelől nyikorogtak, azonban a technológiai fejlődés a matracok területén is bekövetkezett. A jelenleg megvásárolható rugós matracok előrehaladott gyártási módszerrel, kényelmes felső rétegekkel ellátott és a gerinc számára kiválóan előnyös több típus rugóból készültek.

A rugós matracok előnyei a következők:

 • élettartamuk hosszabb, mint a más anyagból készült matracoknál;
 • a más matracoknál olcsóbban megvásárolhatók;
 • már az első naptól fogva használhatók, mivel megőrzik eredeti alakjukat, és nem kell néhány napot várnia, hogy elnyerjék tökéletes alakjukat (mint a habos matracok esetében);
 • jobban szellőznek, tehát nem forrósodnak fel;
 • sokkal szilárdabbak, ezért ideálisak a gerincproblémákhoz;
 • nincs jellegzetes illatuk, ezért tökéletesek az allergiás személyek számára.

Az ágymatracokhoz használt rugó típusok:

 • Bonell –homokóra alakjuk van, mely szilárdabb felületet és hosszabb időtartamot biztosít a matracnak.
 • Pocket – mindenik rugó textil huzattal van bevonva, mely hozzásegít a zajok csökkentéséhez és a rugók minőségének minél hosszabb ideig tartó megőrzéséhez.

A rugós matrac egy memória habos topper ráhelyezésével még kényelmesebbé válik.

A habos matracok tulajdonságai

Egy másik általad választható változat, az először NASA által végzett kutatásoknak köszönhetően megjelent habszivacs. Igen, jól olvastad! Az űrhajósoknak az űrbeli nyomás elleni védelemre volt szükségük, ezért a mérnökök a küldetésük teljesítésében segítő technológiát fejlesztettek ki. Így jelentek meg a ma oly értékelt habos matracok.

A habos matracok előnyei az alábbiak

 • biztosítják a test jobb alátámasztását, a testsúlyt a teljes felületen egyenletesen elosztva;
 • a testsúly egyenletes elosztása által a teljes felületen biztosítják a test jobb alátámasztását;
 • tökéletesek a hitvesi ágyakhoz, mert a mozgást nem továbbítják az egyik oldalról a másikra, tehát amikor az egyik oldalról a másikra fordulsz, nem zavarod partneredet az alvásban;
 • nagyon könnyen tisztíthatók és atkamentesek, tehát tökéletesek az allergiás személyek számára;
 • mivel szilárdságuk állítható, ideálisak a gerincproblémával küzdő személyek számára.

Habos matrac típusok

Annak ellenére, hogy megnevezésük általános, a memóriahabos matracok többfélék lehetnek:

 • poliuretán habos matracok – különböző fokú keménységűek vagy sűrűségűek lehetnek;
 • hajlékony habos matracok – nagyobb tömegű és hosszabb élettartamú habból gyártottak;
 • memóriahabos matracok – a test súlyához alkalmazkodó képességgel rendelkeznek;
 • latex matracok – ideális megoldás azon személyek részére, akiknek árt az alvás közbeni meleg.

Most, hogy megismerted mind a két matractípus tulajdonságait, el tudod dönteni, hogy mit fogsz vásárolni a hálószobád számára! Kellemes pihenést!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A somnart.hu cookie-kat használ, hogy személyre szabja és javítsa a webhelyen szerzett tapasztalatait. Mielőtt tovább böngésznénk a webhelyünkön, hagyjuk, hogy elolvassuk és megértsük a felhasználási feltételeinket és szabályzatunkat