Hogyan válaszd ki a legjobb matracot a baba számára? – Összefoglaló útmutató

A szobának az új családtag számára történő berendezés elkezdésekor a gyerekágy fontos szerepet játszik. Az újszülött itt tölti majd idejének legnagyobb részét. A baba élete első hónapjaiban napi 17 órát is alszik. Az ágy beszerzése mellett ezért a matracválasztásra is fokozott figyelmet szükséges fordítani. Mivel a csöppség számára egészséges alvást kívánsz biztosítani, biztosan felteszed a kérdést, hogy milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy babák számára gyártott matracnak.

A legjobb matracok a babád számára történő kiválasztására irányuló küldetésed sokkal egyszerűbbé válik ezzel a hasznos útmutató kézikönyvvel.

Tartalom:

 • Hogyan válaszd ki a legjobb matracot a baba számára?
 • Jó a memóriahabos matrac a babám számára?
 • Használhatok használt babamatracot?
 • Hogyan hozzak létre biztonságos hálóteret a kisbabám számára:

Hogy válasszam ki a legjobb matracot a baba számára?

A jó matrac megfelelően alátámasztja a baba csöpp testét, ahogy növekszik a baba. Ugyanakkor fokozott kényelmet és biztonságot nyújt a kicsi számára. Fontos, hogy tekintettel légy számos tulajdonságra, melyet alább ismertetünk:

 1. Megfelelő méret – elsősorban a matracnak tökéletesen a gyermekágyba kell illeszkedni, úgy, hogy ne maradjon rés a matrac és az ágykeret közt (legtöbb két ujjnyi hézag fogadható el), ha túl kicsi a méret, a matrac a baba fulladását okozhatja, vásárlás előtt bizonyosodj meg arról, hogy rendelkezel a gyermekágy pontos méreteivel.
  • a babaágy szabványos mérete: 120 x 60 cm;
 2. Sűrűség – mértékegysége kilogramm//m³;minél tömöttebb a matrac, annál jobb (van egy követelmény, melyet a Memory Foam és a poliuretán matracok esetében alkalmaznak), más szóval a kisebb sűrűség több levegőt, a nagyobb sűrűség pedig több anyagot (habot) jelent, tehát nagyobb keménységet is. Ne feledje, hogy a babának nem puha, hanem kemény matracra van szüksége, mely megfelelően alátámasztja a testét, válassz tehát egy nagy sűrűségű matracot.
  • nagyobb poliuretán hab sűrűség, tehát jobb tömöttséget, amely 20 – 25 kg/m³;
  • a nagyobb memóriahab sűrűség (mely több alapanyagot feltételez az összetételben) 50 kg/m³;
 3. Szilárdság – lehet, hogy a felnőttek számára kényelmetlennek tűnik a szilárd matrac, azonban a babának ilyen felületre van szüksége a növekedésben lévő teste alátámasztására, mi több, egy puha matrac növeli a fulladás veszélyét vagy a SIDS – hirtelen csecsemőhalál szindróma (SIDS) fellépését (szerencsére ritka bántalom).
  • különböző szilárdságú memóriahabos matracot gyártanak, tehát NE katalogizáld a babák számára nem megfelelő, puha matracként, a nagy sűrűség a memóriahabos matracot szilárddá teszi.
 4. Eltávolítható huzat – sokkal könnyebben tisztán tartható a matrac, ha egy mosógépben tisztítható, eltávolítható huzattal rendelkezik, így, nincs miért aggódnod akkor sem, ha megtörténik, hogy egy éjszaka üresen marad a pelenka, mert egy vízhatlan huzat megmenti a matracot.
 5. Vastagság – ha azt kérdezed, hogy milyen magasnak kell lennie egy babamatracnak, elárulom, hogy a 8-10 cm vastagságú az ideális a csöppség testének alvás közbeni megfelelő alátámasztására.
 6. Tanúsítás – a minél nagyobb eladás érdekében a gyártók organikus babamatracokat ígérhetnek, azonban az ellenőrzés legegyszerűbb módja az Oeko-Tex STANDARD 100 védjegy jelenléte (világszinten érvényes, mellyel a Somnart matracok is rendelkeznek), ez a címke azt jelzi, hogy a terméket tesztelték a káros anyagok tekintetében, ebből kifolyólag a matrac ártalmatlan, a gyártás során nem használtak olyan anyagokat, mint nehézfémek, festékek, stb.

Jó memóriahabos matrac a csecsemőm számára?

Biztos, hogy hallottál a népszerű memóriahabos (Memory Foam) matracokról, és lehet, hogy te is rendelkezel egy ilyennel a hitvesi ágyad számára. Most azt kérdezem, hogy megfelelő-e egy baba számára? A felelet: IGEN!

A memóriahabos babamatrac előnyei

 • az ára elfogadható;

 • egyszerre nyújt kényelmet és megfelelő alátámasztást a csöppség testének;

 • környezetbarát;

 • tartós (anélkül, hogy megváltoznának a tulajdonsága);

 • könnyű;

 • levegős szerkezetű, mely lehetővé teszi a nedvesség párolgást és a hőszabályozást;

 • vízhatlan huzata könnyen karbantarthatóvá teszi;

Megjegyzés: A Memory Foam babamatrac (akárcsak a felnőtt matrac) a kényelem és a megfelelő alátámasztás érdekében több réteggel is rendelkezhet. Pontosabban:

 • az alapréteg poliuretán habból készült – rendeltetése a test megfelelő alátámasztásának biztosítása

 • a felső réteg memóriahabból (Memory Foam) készült – a test alakjához való hozzáidomulás és az alvásidő alatt kényelem nyújtás érdekében

Ami az alábbi babamatracot ajánljuk: Vízhatlan Somnart Memory:

 • megfelelő alátámasztást nyújt a test számára;

 • eltávolítható huzattal rendelkezik;

 • formáját hosszú ideig megőrzi:

 • a felső memóriahab réteg sűrűsége 50 kg/m³;

 • magassága 10 cm;

 • Oeko-Tex Standard 100 védjeggyel rendelkezik, nem tartalmaz veszélyes anyagokat;

Használhatok használt babamatracot?

Tudnod kell, hogy a csöppség hamar növekszik, és a számára vásárolt termékek közül sok rövid időtartamú. Ennek érdekében, könnyen felteheted azt a kérdést, hogy megéri egy új termékbe befektetned? Mi több, ha kisgyermekkel rendelkező testvéreid vagy barátaid vannak, tudod, hogy sok mindent kapsz tőlük.

Mindezek ellenére, hogy számos cikkről feltételezhető, hogy használtcikk, a matrac NEM egyike ezeknek. Gondolj arra,hogy hány órát fog gyermeked alvással tölteni, tehát feltétlenül szükséges egy biztonságos, tiszta matracra, mely alátámasztást nyújt számára.

Az alábbi sorokból tudomást szerezhetsz arról, hogy miért vásárolj új babamatracot a használt helyett:

 • a régi matrac penészt, baktériumokat és atkákat tartalmazhat;

 • annak ellenére, hogy a használt matrac tisztának és nagyon jó állapotúnak tűnik, a belsejében különböző mikroorganizmusok rejtőzhetnek;

 • babádnak kemény matracra van szüksége az alváshoz, hogy könnyen mozoghasson, és puha, ernyedt felületbe merülés nélkül lélegezhessen.

Ha a költségvetésed lehetővé teszi, vedd figyelembe, hogy a Somnart weboldalon a legjobb minőségű babamatrac ajánlatokat találsz, akár 50 %-os kedvezménnyel.

Megjegyzés: Ideális esetben az a jó, ha a második gyerek részére is új matraccal rendelkezel, nem használod fel a nagyobb testvér által használt matracot. A legjobb babamatrac ugyanazokat az alapelveket tartja tiszteletben: megfelelő alátámasztás és kényelem.

Javaslat: Ha egy gyereked van, azonban testvért szeretnél a számára, a matrac kiválasztásakor gondolkozz távlatokban. Válassz egy vízhatlan vagy hipoallergén huzattal rendelkező matracot (mely nem kedvez az atkák, gombák és baktériumok jelenlétének)

Hogyan alakítsak ki biztonságos hálóteret a kisbabám számára?

A fotó forrása: https://www.pexels.com/photo/close-up-photo-of-baby-wearing-gray-pants-2790347/

Ha a babád gyermekágyáról esik szó, fontos, hogy biztonságot és kényelmet nyújts számára. Annak ellenére, hogy számos plüss játékot és szerencsét hozó tárgyat kapott, fontos tudnod, hogy mit helyezhetsz a gyerekágyba. Ezért, a cikk folytatásában, a csöppség teljes biztonságban történő alvása érdekében fontosnak tartottuk megismertetni veled az alapszabályokat:

1. A gyermekágynak minél üresebbnek kell maradnia – egy matrac és egy lepedő, minden, amire szüksége van. Ennyi! Ezért ne helyezz az ágyba plüss játékokat, takaróra és paplanra sincs szüksége

2. Ellenőrizd a gyermekágy közelében lévő területet – meglepődsz, hogy a baba mennyire fel tud mászni, hogy bizonyos dolgokat elérjen, szánj rá néhány percet arra, hogy az ágy körül mindent ellenőrizz, azokat a tárgyakat, amelyeket megfoghat vagy felhasználhat arra, hogy kimásszon a gyermekágyból (függöny, kábelek, olyan bútordarabok, melyekre felmászhat).

3. Állítsd be a gyermekágy matracát, ahogy növekedik a baba – ha a baba már képes felállni, bizonyosodj meg arról, hogy a matrac a legalsó beállításon van, 5-6 hónapos kortól már elkezdheted a matrac magasságának a változtatását. .

Te készítetted elő az újszülött szobáját? A Somnart weboldalon találsz a család minden tagja számára pihentető alvást biztosító termékeket. Ha várandós vagy vedd figyelembe a terhesek számára készített párnákat, később pedig a szoptató párnákat. Kiváló minőségű termékeket ajánlunk számodra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A somnart.hu cookie-kat használ, hogy személyre szabja és javítsa a webhelyen szerzett tapasztalatait. Mielőtt tovább böngésznénk a webhelyünkön, hagyjuk, hogy elolvassuk és megértsük a felhasználási feltételeinket és szabályzatunkat