Milyen matracot válasszak, ha hátfájással küzdök?

A hátfájások bosszantóak, ha mégis hasonló kényelmetlenségben szenvedsz, tudnod kell, hogy a hátfájás a világon az egyik leggyakrabban előforduló bántalom. Fontos egy új matrac vásárlásáról döntened, mely javítja a hát alvás közbeni helyzetét.

Egy kényelmet és megfelelő alátámasztást nyújtó matrac hozzájárul a jó közérzetedhez. Ez lehetővé teszi a gerinc pihentetését és alvás közbeni regenerálódását.

Mivel a piacon jelenleg rendelkezésre álló matracok választéka bárki számára könnyen választási nehézséget okozhat, a továbbiakban egy vásárlási útmutatót bocsátunk rendelkezésedre:

Tartalom:

 • Egy matrac okozhat hátfájást?

 • Milyen típusú matrac megfelelőbb a hátfájáshoz, a kemény vagy a puha?

 • Mire figyeljek, ha hátfájáshoz szeretnék matracot vásárolni?

 • Milyen típusú matracot válasszak, ha hátfájással küzdök??

  • Memory Foam matracok

  • Latex matracok

 • Az ortopéd matrac megfelelő a hátfájáshoz?

 • Következetések:

 

Egy matrac okozhat hátfájást?

Igen! A nem megfelelő matracon alvás okozhat hátfájást. Egy matrac általi alátámasztás hiánya befolyásolja az alvás közbeni helytelen testtartást. Ennek következménye a reggeli órákban érzett rossz közérzet.

Fontos, hogy a hátgerinc helyzete természetes legyen. Következésképp, annak, hogy állandóan hátfájással vagy izommerevséggel ébredsz, a legvalószínűbb oka az, hogy a jelenlegi matracod nem nyújt megfelelő alátámasztást a hátgerinced számára. Mikor jössz rá, hogy ideje új ágymatracot vásárolni?

3 ok a matrac kicserélésére:

 1. Ha hátfájással ébredsz,

 2. Nem találod a kényelmes testhelyzetet, bármennyire is forgolódsz.

 3. Fáradtnak érzed magad a folyamatos éjszakai alvás után.

 

Milyen típusú matrac megfelelőbb a hátfájáshoz, a kemény vagy a puha?

Sokan úgy vélik, hogy a kemény matrac a legmegfelelőbb a hátfájással küzdés esetén, azonban ez nem teljesen igaz.. A kemény matrac nem teszi lehetővé a gerinc alvás közbeni természetes görbületét.

Fordíts figyelmet a közepes keménységű matracokra, így a testsúly megfelelő alátámasztása érdekében sem túl kemény, sem túl puha alvó felülettel fogsz rendelkezni.

Másrészt, a túl puha matrac nem biztosít megfelelő alátámasztást a tested számára, és nem teszi lehetővé, hogy nagyon alámerüljön. Így, a hátfájás súlyosbodik. Tudj meg többet az alábbi blogunkon található cikkből: Kemény vagy puha matrac – mit választasz a hátad kényelme érdekében?

Mire figyeljek, ha hátfájásra szeretnék matracot vásárolni?

Tehát, ha hátfájáshoz való matracot keresel, vedd figyelembe az alábbi szempontokat:

 • Megfelelő szilárdság a hát alsó részének alátámasztása érdekében háton alvás esetén, miközben a felület eléggé puha ahhoz, hogy felvegye a tested alakját, más szóval a túl merev matracok esetén a testsúly a gerincre nehezedik, amíg a túl puha matracok nem nyújtanak elég alátámasztást, a közepes szilárdságú matrac ideális, ajánlatunk az alábbi:

Somnart Avantaj Ortopéd Aloe Vera Matrac

 1. közepes szilárdságú matrac;

 2. csökkenti a nyomáspontokat, jótékony hatással van a vérkeringésre és a gerincoszlopra;

 3. segít az izmok ellazulásában és az egészséges pihenésben.

 • Az egyik oldalon alvó személyeknek egy puhább matracra van szükségük, mely nem gyakorol nyomást a vállakra és a csípőkre, mi az alábbi matracot ajánljuk: szükséges

Somnart Avantaj Memory Matrac

 1. plusz kényelmet ajánlva igazodik a test alakjához;
 2. kiküszöböli a vállak, a csípő és a végtagok területe menti nyomáspontokat;
 3. jó vérkeringést biztosít;

Megjegyzés: Kerüld a hason alvást, mert káros, megnöveli a hát- és nyak fájdalmat.

Milyen típusú matracot válasszak, ha hátfájással küzdök?

A matrac anyaga is fontos szerepet játszik a fájdalom enyhítésében. A legértékeltebb matracok a memóriahabos (Memory Foam) és a latexből készült matracok. A továbbiakban ennek a két típusú matracnak a tulajdonságait ismertetjük:

Memory Foam Matracok

A memóriahabos (Memory Foam) matracokat nagyon jónak tartják a hátfájáshoz, mivel körülölelik a test görbületeit, ugyanakkor alátámasztják a hátat, megőrizve a gerincoszlop természetes helyzetét. Ily módon ezek a matracok hozzáidomulnak a test formájához, lehetővé téve a csípők és a vállak számára, hogy elsüllyedjenek, miközben a test keskenyebb területei számára, mint a derék és a lábak, hogy a matrac fölé emelkedjenek.

A gerincet egyenesen, természetes helyzetben tartó alvás enyhíti a gyakran a hátfájással kapcsolatba hozott nyomásokat. A test helyzetéhez nem igazodó vagy gyenge alátámasztást nyújtó matrac rendellenes szögben történő pihenésre kényszeríti,a testet, és megakadályozza a feszült izmok teljes ellazulását.

Megjegyzendő:

 • a memóriahabos matrac felveszi a test alakját

 • a memóriahabos matrac ugyanakkor az egész gerincoszlop számára nyújt megfelelő alátámasztást

 • a memóriahabos matrac megelőzi a hát-, váll és csípő fájdalmat.

Ha memóriahabos (Memory Foam) matracot szeretnél vásárolni, olvasd el az alábbi blogon található cikket: Mit kell tudnod egy memóriahabos matrac vásárlása előtt? Ajánlatunk az alábbi:

Somnart Optimax Memory Matrac

 

 • az alapréteg megfelelő tartást nyújt a gerincoszlopnak az egész alvás alatt;

 • a kiváló memóriahabos réteg hozzáidomul a test alakjához, plusz kényelmet nyújtva;

 • hozzásegít az ízületekre gyakorolt nyomás csökkentéséhez, és jó vérkeringést biztosít;

 

Latex matracok

A latex ugyancsak kiváló anyag a hátfájások enyhítésére, mivel mérsékeli testsúlyt és hozzáidomul a test alakjához. Tudnod kell, hogy nem a memóriahabos matrac által nyújtott alámerülés érzést nyújtja, tehát szilárdabb. A latex matrac nagyon jó a hátfájásra, mivel könnyedén alakul a test formájához, megfelelő alátámasztást biztosítva a gerincnek. Mi több, a latex matracok a nyújtott kényelemnek köszönhetően az ügyfelek körében különösen közkedvelt.

Megjegyzendő:

 • a latex matrac rugalmas, puha és szilárdabb a Memory Foam matracnál.

 • a latex matrac felveszi a test alakját és ugyanakkor optimális alátámasztást biztosít

 • eszményien egyesíti a kényelmet (rugalmasságot) a szilárdsággal

Megjegyzés: Fontos, hogy 100% természetes latex matracot válassz! Tudnod kell, hogy ezek a matracok drágábbak.

Ha a latex anyag felhívta a figyelmedet, a jövőbeni matracod számára az alábbit ajánljuk:

Somnart Latex Ágymatrac

 

 1. felveszi a test alakját, és hozzáidomul;

 2. stabil alátámasztást biztosít a test és az izmok számára szorítás nélkül;

 3. 100 %-ban természetes latexből készült.

 

Az ortopéd matrac megfelelő a hátfájáshoz?

Igen, ha gerincoszlop problémákkal küzdesz vagy hátfájással küzdesz, egy ortopéd matrac jelentheti a megoldást. Tudnod kell, hogy a beszerzés előtt figyelmesnek kell lenned, mivel az ortopéd kifejezést marketing, illetve az eladások növelése céljából is használhatják. Nem létezik arra vonatkozó tanúsítvány, hogy egy matrac ortopéd vagy nem.

Tehát figyelj a felhasznált anyagra, a matrac sűrűségére. Minél nagyobb a sűrűsége (arra vonatkozik, hogy mennyi hab levegő), annál megfelelőbb hátfájásra, mert szilárdabb – 23 – 28 kg/m³. Az 50 kg/m³ sűrűségű puha matracok a hátfájással nem küzdő személyek számára megfelelő

Ajánlatunk az alábbi:

Somnart Optimax Ortopéd Matrac

 

 1. az egészséges alváshoz ajánlott ortopéd alátámasztást nyújt;

 2. jótékony hatással van a keringésre és a gerincoszlopra, segítve az izmok ellazulását és az egészséges alvást;

 3. a kiváló minőségű Blue Foam poliuretán hab alapréteg sűrűsége 23 kg/m³;

 

Következtetések:

Ezért, ha kellemetlen hátfájásod van itt az ideje, hogy beszerezz egy megfelelő matracot. Ahhoz, hogy választásoddal évről-évre folyamatosan teljes mértékben elégedett légy az alábbiak fontosak:

 • válassz egy közepes szilárdságú matracot;

 • szentelj figyelmet a latexből készült és az ortopéd memóriahabos (Memory Foam) matracoknak;

 • tartsd szem előtt, hogy egy matracnak fenn kell tartania a gerincoszlop természetes helyzetét;

Légy tekintettel arra, hogy figyelj a párnára is, hisz a párnának egyenesen kell tartania a gerincoszlopot. A legkiválóbb minőségű termékeket megtalálod a Somnart weboldalon. Telefonos tanácsadást biztosítunk, hogy segítsünk az igényeidnek megfelelő matrac vagy párna vásárlásában. Lépj kapcsolatba velünk (0799 923 986), készen állunk arra, hogy minden kérdésedre válaszoljunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A somnart.hu cookie-kat használ, hogy személyre szabja és javítsa a webhelyen szerzett tapasztalatait. Mielőtt tovább böngésznénk a webhelyünkön, hagyjuk, hogy elolvassuk és megértsük a felhasználási feltételeinket és szabályzatunkat